СО2 лазерно отстраняване на перлени папули

Перлените папули на пениса са нормални кожни образувания, разположени в един или няколко реда по ръба (короната) на главичката на половия член. Te представляват бели или розови окръглени образувания с размери от 1мм до 4мм. Най-изразени са по горната част на ръба на пениса. 

В различните популации честотата на перлените папули варира от 14% до 48% от мъжете като намалява при по-възрастни пациенти и почти липсват при обрязани мъже. Обикновено  образуванията се появяват в късна юношеска възраст и често се бъркат с полово предавани инфекции. 

Перлените папули, въпреки че нямат инфекциозен характер, често са причина за притеснение при пациентите. Това води до желание образованията да бъдат премахнати. Съвременните методи на лечение са с криотерапия и СО2 лазерна аблация.

СО2 лазерната аблация е високоефективен метод, с който се постига пълно отстраняване на перлените папули на пенис при липса на кървене. Доброто кръвоснабдяване на тъканите в областта на главата на половия член позволява бързо възстановяване на кожата след  лазерната терапия. Рискът от образуване на белег и пигментация на кожата след лечението е минимален. Отстраняването се извършва в амбулаторни условия (без нужда от хоспитализация), след предварително поставен локален анестетик 30-60 минути преди процедурата (ЕМЛА). 

Възможни реакции след терапията на перлените папули са поява на оток и зачервяване на кожата, болезненост в зоната на лечение, вторична инфекция. 

Възстановяването продължава до 10 дни и е необходимо провеждане на локална противовъзпалителна терапия – предварително поставен локален анестетик 30-60 минути преди процедурата.

Scroll to Top